header_toplogo
home
historie
werkwijze
scholenwerk
nieuws
activiteiten
fairtrade
jaarverslag
fotogalerij
aangeslotenen
contact
vacatures

 

Nieuwjaarsreceptie gemeente Vlaardingen op 6 januari

De nieuwjaarsreceptie stond helemaal in het teken van de herdenking dit jaar van de Slag bij Vlaardingen, die  in 1018 plaatsvond. Alle registers waren open getrokken om een beeld te geven van hetgeen dit jaar allemaal gaat plaatsvinden.  De Fairtrade werkgroep heeft bedacht om een graantje mee te pikken van alle publiciteit rondom dit evenement. Een mooie gelegenheid om Fairtrade extra  onder de aandacht te brengen. Tijdens de receptie hebben we ons boekje over de Slag (zie elders) gepromoot en een tipje van de sluier uit het boekje met een  tekening van Len Munnik opgelicht.  De voor inschrijving was boven verwachting! Uiteraard hebben we ook een Fairtrade product (chocola) gepromoot. Ook dit vond gretig aftrek.

Een boekje en een tentoonstelling over De Slag van Vlaardingen en Fair Trade Vlaardingen.

Dirk III zag handelsschepen bij Vlaardingen langs varen, en kennelijk wilde hij zijn aandeel in de winst.

En zo kwamen we op het idee de herdenking te koppelen aan het uitgangspunt van Fair Trade, eerlijke handel: eerlijke verdeling van de winst over de hele handelsketen, wereldwijd.

Het boekje “Eerlijk duurt het langst” begint bij de Slag, dan een stukje geschiedenis van Vlaardingen, daarna komt de wereld in zicht, en via de Wereldwinkel , Vlaardingen Fair Trade gemeente en duurzaamheid volgt een blik op de toekomst. De genoemde elementen komen telkens terug. Ook met speelse teksten b.v. over Dirk, met  foto’s en tenslotte, en zeer interessant: met tekeningen van Len Munnik.

Het boekje komt in de serie “Van ’t Oft naar ’t Oofd” van het Streekmuseum Jan Anderson.

Tentoonstelling: de tekeningen, ook met andere van Len, vormen de kern van een tentoonstelling in de Windwijzer van 27 april tot 8 juni 2018. Rond die tijd komt ook het boekje uit. Op 15 mei is de officiële opening van de tentoonstelling.

Ook bij andere gelegenheden zullen wij waar mogelijk de aandacht vestigen op onze bijdragen aan het feest van 1000 jaar De Slag bij Vlaardingen.